Четверг
28.03.2024
15:55
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Октябрь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Сухинівська гімназія
Головна » 2021 » Октябрь » 1 » День працівників освіти
17:21
День працівників освіти

   Професія вчителя вважається однією з найдавніших і значущих. Перші навчальні заклади з'явилися в країнах Стародавнього Сходу (Китай, Індія, Вавилон, Ассирія) ще в IV – V тисячолітті до н. е. У Стародавній Греції педагогами були раби, які не могли займатися фізичною працею. В афінських родинах їм доручали хлопчиків з семирічного віку. На педагога покладали обов'язки з охорони вихованця від фізичних та моральних небезпек, а перед вступом хлопчика в школу - і навчання грамоті. У давні часи навчання дітей з малих років включало в себе не тільки викладання знань, а й суворе виховання, яке могли дати тільки чоловіки.
   У Київській Русі після прийняття християнства в 988 році князь Володимир заснував у Києві школу для дітей вищих верств української громади. Запис у літописі від 988 року свідчить, що Володимир почав "брати у знатных людей чад и оддавати на учение книжне". Поняття "школа" увійшов у вжиток лише у ХІV столітті, тому стосовно навчального закладу Володимира це слово вживається умовно. Школи грамоти Київської Русі відкривали при церквах і утримували за рахунок світських осіб. У них навчали дітей бояр, купців, лихварів, заможних ремісників. Вчителями були священнослужителі. Онука Ярослава Мудрого Анна Всеволодівна відкрила при Андріївському монастирі 1086 року перше в Європі жіноче училище для виховання жінок з благородних сімей.
   У часи Російської імперії майже всі досягнення України в освітній галузі були загублені. У середині XIX століття абсолютна більшість населення залишалося неписьменним – а це понад 90% населення України.
   Вперше День вчителя відсвяткували у 1947 році в невеликій школі міста Сен-Пауло, у Бразилії. Однак це було неофіційне свято. На державному рівні День вчителя почали святкувати в Бразилії тільки в 1963 році. Своїх педагогів учні вітають у цій країні 15 жовтня.
   В Америці це свято має свою історію. Почалося все з того, що одна проста вчителька написала листа президентові із проханням звернути увагу на роботу вчителів. Лист потрапив у руки Елеонори Рузвельт, і після тривалих баталій, в 1953 році в Америці почали святкувати День учителя.
   У Китаї офіційно визнано лише три професійні свята, але найбільш шанованим є День Учителя, так як цю професію дуже поважають у східній культурі і вважають однією з найпрестижніших.
   У 1994 році ЮНЕСКО затвердила 5 жовтня міжнародним святом – Днем вчителя, після чого його почали відзначати в усьому світі. Зокрема, того ж року Указом Президента України "Про День працівника освіти" це свято встановлено і в нас. День вчителя в Україні відзначають у першу неділю жовтня.
   У 2002 році пошта Канади навіть випустила пам'ятну марку на честь Всесвітнього дня вчителя.

Переглядів: 175 | Додав: Nata1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: